Wildstoofpot van everzwijn, hert en ree
Yves Brichet, chef-kok van het restaurant Au Brichpot'es in Mirwart, neemt je stap voor stap mee tijdens de bereiding van dit heerlijke recept van trio van wildstoofpot. Een recept voor fijnproevers met streekproducten dat deze winter de harten zeker zal verwarmen!
Ingrediënten voor 6 personen:
400 g stoofvlees van everzwijn
400 g stoofvlees van hert
400 g stoofvlees van ree
200 g gerookte spekblokjes
5 wortelen
500 g bruine champignons
2 uien en 2 sjalotten
300 g zilveruien
± 300 g gelei van rode bessen of rode
vruchten
1 kruidentuiltje
3 hele lookteentjes
70 cl rode wijn
1 glas witte wijn
50 cl wildbouillon (optioneel)
1 scheutje olijfolie
boter
3 el suiker
3 tot 4 el bloem
200 g zure room (optioneel)
8 tot 10 peperkorrels
zout, peper
Het recept
Marinade
Hak de uien, sjalotten en wortelen grof. Meng het stoofvlees met de uien, de sjalotten, de wortelen, de lookteentjes, het kruidentuiltje en de peperkorrels in een schotel. Giet de rode wijn over de ingrediënten en bedek met een plastic folie. De bereiding niet met zout kruiden. Laat 24 uur in de koelkast rusten en meng van tijd tot tijd.
Bereiding
Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en laat het goed uitlekken. Verhit op hoog vuur een klontje boter en een scheutje olijfolie in een stoofpan (bij voorkeur een gietijzeren stoofpan). Kruid het vlees met peper en zout en bak het aan alle kanten bruin. Bestuif het vlees in de braadpan met bloem en roer een of twee minuten voordat je de marinade met de groenten en eventueel het wildbouillon toevoegt. Verhoog het vuur tot het zachtjes kookt, zet vervolgens op een laag vuur en laat twee tot drie uur op een zacht vuurtje sudderen.
Laat een klontje boter op hoog vuur smelten in een braadpan. Voeg de zilveruitjes toe die je op voorhand met suiker hebt bestuift tot ze mooi gekleurd zijn, blus af met de witte wijn en laat op laag vuur verder bakken (± 10 minuten), zet even aan de kant. Bak de spekreepjes en de in vieren gesneden champignons 5 minuten op hoog vuur in een andere braadpan, blus met de kooksaus van het stoofvlees, laat inkoken en zet even aan de kant.
Controleer of de stoofpot gaar is: het vlees moet gemakkelijk loskomen. Als het vlees gaar is, voeg dan de zilveruitjes, spekblokjes en champignons toe aan de stoofpot. Voeg naar smaak de vruchtengelei toe en pas indien nodig de kruiden aan. Je kunt ook zure room toevoegen.
Serveer met kroketten, frietjes of gratin, afhankelijk van waar je zin in hebt.