Kook met Margot en Malo van het restaurant Prés Verts.
De ingrediënten voor 2 personen:
2 kippendijen zonder bot
2 zachte broodjes / pistolets
3 rode uien
1 grote wortel
¼ Chinese kool
2 eidooiers
100 gr. fijne suiker
1 el graanmosterd
1 el sesamolie
10 cl rijstazijn
60 cl sojasaus
20 cl teriyakisaus
3 el vloeibare honing
20 cl witte balsamicoazijn
neutrale olie
1 scheutje azijn
30 cl water
1 handvol gebakken uien
1 handvol geroosterde cashewnoten
verse gember
verse koriander en munt naar smaak
enkele mizuna-blaadjes (Japanse mosterdsla)
Espelette peper zout en peper
Het recept:
Ingelegde rode ui
Pas de 1, 2, 3 regel toe: 1 deel suiker, 2 delen azijn en 3 delen water. Doe 100 gr. fijne suiker, 20 cl witte balsamicoazijn en 30 cl water in een steelpan. Breng aan de kook. Pel de rode uien en snijd ze fijn. Doe ze in een inmaakpot en giet er het kokende water over. Sluit de pot goed af, laat afkoelen en zet 24 uur in de koelkast.
Kip gemarineerd in sojasaus en honing
Leg de kippendijen in een schaal en rasp er flink wat verse gember over. Bevochtig ze met een mengsel van 50 cl sojasaus en 3 eetlepels vloeibare honing. Zorg dat de kip goed doordrenkt is. Dek ze af en laat 24 uur in de koelkast rusten. Leg de kip met de marinade in een schaal en laat ze in de oven garen op 180°/200° (volgens de oven) gedurende 20 minuten, tot ze volledig gaar is. Snij de kip in stukken.
Magische saus
Doe 20 cl teriyakisaus, 10 cl rijstazijn, 10 cl sojasaus en een eetlepel sesamolie in een kom en meng.
Huisgemaakte mayonaise
Doe 2 eidooiers in een kom en voeg de graanmosterd toe. Breng op smaak met zout en peper. Klop de ingrediënten op met een garde en voeg geleidelijk de neutrale olie toe en blijf kloppen tot de mayonaise stevig wordt. Voeg nadien een scheutje azijn toe en breng op smaak.
Garnituur
Schil de wortel en maak er met een dunschiller lange slierten van. Hak de Chinese kool fijn.
Dressage
Snij de broodjes of pistolets door in de lengte en bestrijk elke kant met de huisgemaakte mayonaise. Beleg met de ingelegde rode ui, gehakte munt, enkele mizuna-blaadjes, gehakte kool, wortelslierten en tot slot de stukjes kip. Giet er wat magische saus over en voeg de geroosterde cashewnoten, koriander en gebakken uitjes toe.