Crème brûlée met CHOUFFE Coffee

Afspraak in het restaurant Le Quai Son in La Roche-en-Ardenne voor een heerlijk recept: een crème brûlée met een typisch Ardeense twist: CHOUFFE Coffee.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

100 g witte suiker
 7 eidooiers
25 cl melk
25 cl vloeibare room (40% vetgehalte)
4 cl CHOUFFE Coffee*
Witte suiker of cassonade voor de korst

*Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid

HET RECEPT

Bereiding

Scheid de eidooiers van de eiwitten. Doe de eierdooiers en suiker samen in een kom en klop op tot het mengsel wit en schuimig wordt. Giet geleidelijk de melk, de room en de CHOUFFE Coffee op de eieren en meng krachtig. Laat het mengsel een uur rusten in de koelkast.

Bakken

Verwarm de oven voor op 130 °C, op onderwarmtestand. 

Vul de schaaltjes voor driekwart. Plaats ze vervolgens in een diepe ovenschaal en voeg water toe tot halverwege de zijkanten van de schaaltjes om au bain-marie te koken. Zet een uur in de oven. Schud een van de schalen zachtjes om te controleren of de crème brûlée klaar is: de room moet lichtjes schudden. Haal de crèmes brûlées uit de oven. Laat de schaaltjes minstens twee uur afkoelen in de koelkast.

Karamellisatie

Bestrooi de room met een dun laagje witte suiker of cassonade. Karamelliseer de suiker met een kleine keukenbrander tot je een knapperige, gouden korst krijgt. Als je geen brander hebt, kan je de schaaltjes 5 minuten op 150 °C op grillstand in de oven zetten zodat ze karamelliseren.

Anti-afval recept

Je kunt meringues maken met de eiwitten en wat suiker. Klop hiervoor de 7 eiwitten stijf aan de hand van een keukenrobot en voeg geleidelijk 350 g suiker toe. Doe de opgeklopte eieren in een spuitzak en vorm de meringues op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak een uur in de oven op 100 °C.